Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΊΔΡΥΣΗ

Ο Τσακάλωφ καταγόταν από τα Γιάννενα, ο Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Ξάνθος από την Κω. Ο Τσακάλωφ, αφού κατόρθωσε να δραπετεύσει από το μέρος που τον είχε φυλακίσει ο γιος του Αλί Πασά, Μουχτάρ, μετέβει στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Εκεί μυήθηκε στο <<Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο>> του Ζαλύκη, μία εθνικοαπελευθερωτική κίνηση των Ελλήνων που χρηματοδοτούσε τη Γαλλική Κυβέρνηση. Ο Ναπολέοντας, μετά τη θανάτωση του Σουλτάνου Σελίμ Γ' και την επιβολή των αγγλόφυλλων παλαιότουρκων(1807), πίστευε ότι μια επανάσταση των Ελλήνων θα μπορούσε να ανατρέψει τη θέση των Άγγλων στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ
 Το 1814, ο Τσακάλωφ έφυγε από το Παρίσι με προορισμό τη Μόσχα, όπου βρισκόταν ο πατέρας του, μεγάλος γουνέμπορος. Στην πορεία προς τη Μόσχα έκανε μία μεγάλη παράκαμψη, πέρασε από τη Βιέννη, τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και έφτασε στην Οδησσό, το μεγάλο εμποροναυτικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας, του οποίου την εμπορική κίνηση κατείχαν Έλληνες. Παρόλο που ο Τσακάλωφ ποτέ του δε μίλησε για τον εαυτό του ή τη Φ.Ε., είναι σίγουρο ότι το ταξίδι αυτό το έκανε για κάποιο σκοπό. Φαίνεται ότι πήρε εντολή από το Ζαλύκη να πάει στην Οδησσό, όπου βρίσκονταν πολλοί Έλληνες, και να προωθήσει τους σκοπούς του <<Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου>> ή τη δημιουργία κάποιας παρόμοιας οργάνωσης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΣ
 Δεν είναι διαπιστωμένο αν αποφασίστηκε εκείνη τη στιγμή η ίδρυση της Φ.Ε. ή αν εξέφρασαν απλά την ιδέα και ο Ξάνθος ως ειδικός στις μυστικές οργανώσεις έπρεπε να ετοιμάσει τα σχετικά με τη νέα οργάνωση. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι μετά την πρώτη γνωριμία χώρισαν. Ο Ξάνθος έφυγε για την Κων/πολη, ενώ ο Τσακάλωφ και ο Σκουφάς για τη Μόσχα. Η ίδρυση της Φ.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί γύρω στα 1816, όταν ο Ξάνθος είχε ετοιμάσει το καταστατικό, τους όρκους κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου